Jakie holenderskie produkty powinieneś zacząć używać?

Holandia jest znana z wielu rzeczy. Marką tego kraju jest na przykład Philips, który swoją karierę w elektronice zaczął od zwykłej żarówki. Piwosze z kolei, zachwycają się piwem holenderskim marki Heineken rodem z Amsterdamu.  A my zachwyciliśmy się holenderskimi serami, do których spożywania chcemy zachęcić.

Regiony, które już w czasach prehistorycznych produkowały sery, to tereny północnej i południowej Holandii, oraz region Friesland. Stało się to w naturalny sposób tu, bowiem były najlepsze pastwiska, a zatem warunki do hodowania krów, kóz i owiec. Obecnie Holandia podtrzymuje tradycję wyrobów i spożycia (średnio 1 osoba zjada 14,3 kg w ciągu roku) sera.

Najbardziej znany w Holandii to ser Gouda

Holendrzy posiedli wiedzę na temat przygotowywania rozmaitych serów. Zasadniczo można je podzielić na ser dojrzewający 10 tygodni, jest to młody ser (jong belegen), kolejny to belegen – ser dojrzały, który dojrzewa przez pól roku, gdy nie spożyty w tym czasie, przechodzi w ser dojrzały stary (oud belegen), którego leżakowanie wynosi od 8 do 9 miesięcy, a najstarszy dojrzewający minimum 14 miesięcy jest nazywany starym serem (oude kaas)

Sery mają swój podział również ze względu na gatunki. Najbardziej znany w Holandii to ser Gouda. Pochodzi on z rejonów Stolvijk i jest produkowany od VII wieku. Klasyczną odmianę wytwarza się z mleka krowiego, ale są również odmiany produkowane z mleka koziego i owczego. Nazwa tego sera pochodzi od miasta, w którym tym serem z początku handlowano.

Gouda Old Amsterdam

Ser Gouda posiada wiele odmian, z których najbardziej rozpoznawalny jest Gouda Old Amsterdam. Jest on uważany za najznakomitszy spośród serów Gouda i ma bogaty dojrzały smak z lekką maślaną nutą. Ser taki dojrzewa przez 18 miesięcy, a po tym okresie ma charakterystyczna kruchą strukturę.

Ser Beemster z północnej Holandii, to ser podpuszczkowy dojrzewający od jednego do 26 miesięcy, w zależności od rodzaju. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego i w zależności od czasu dojrzewania ma kolor od jasnożółtego do ciemnożółtego.

Natomiast sery produkowane pod markami Holland Kaas, Polderkaas zawierają różnego rodzaju dodatki jak pesto zielone i czerwone, zioła, trufle, pieprz, wasabi, lawendę, czy nawet szampan. Sery Gouda mają olbrzymia ilość odmian, z których możemy choćby wymienić kozi ser Gouda Belle Blanche, Maaslander z charakterystycznymi zielonymi pasami, Rembrandt extra aged Gouda, dojrzewający przez rok, o mocno pomarańczowej barwie, Shapenkaas – produkowany z ekologicznego mleka owczego i wreszcie Baby Gouda – ser przeznaczony dla dzieci.

Kolejne gatunki serów, z których jedne są nam, jako Polakom znane, inne zupełnie obce, to Ser Edam, pochodzący z miasta o tej samej nazwie i produkowany od XVI wieku. Jest to wizytówka eksportowa Holandii, ser o delikatnym smaku, lekko orzechowym z rzadkimi oczkami i pokryty twardą, sucha skórką.

Maasdamer

Maasdam, czy inaczej Maasdamer, to produkcja XX wieku stworzona, jako alternatywa dla drogich szwajcarskich serów. Jest to ser dojrzewający 4 – 12 tygodni o delikatnym i sprężystym miąższu. Wśród innych gatunków warte wspomnienia są jeszcze Westberd – klasyczny ser z dużymi dziurami, Leyden – ser farmerski, Parrano – podpuszczkowy, łączący w sobie cechy serów Cheddar, Parmezan i Gouda. Na uwagę zasługuje również Dutch Mimolette – barwiony sokiem z marchewki, Zikko – z mleka koziego, Friesekaas – o cylindrycznym kształcie, Reypenaer – twardy i pikantny, Prima Donna – pikantny z karmelowym wykończeniem, oraz Westlife Toscana z przyprawami śródziemnomorskimi.

Holandia z produkcji serów słynie od stuleci. W czasach Złotego Wieku, gdy Holandia wysyłała dużo serów do innych krajów, powstał system oznakowania serów holenderskich, jako marki narodowej, aby odróżnić je od produktów innych krajów. Obecnie znaki marki narodowej Holendrów są na całym świecie synonimem wysokiej jakości produktów.